dimarts, 10 de febrer del 2009

Què és la usabilitat

¬¬¬¬¬

Aquest bloc pretén divulgar la usabilitat, i sobretot persuadir-te que et pot fer servei. No escric pas per a especialistes, ni per a ningú que ja n'hagi sentit a parlar, que s'hi hagi pogut familiaritzar, tant si hi creu com si no. En aquest sentit, els meus missatges són senzills i gens originals; sovint parafrasegen, sintetitzen articles de l'expert Jakob Nielsen. El d'avui parteix de l'introductori "Usability 101: Introduction to Usability":

  • Què és la usabilitat? Nielsen assaja en la seva columna una definició, matisada amb una segona frase al darrere: "La usabilitat és un atribut qualitatiu que dóna compte del grau de facilitat amb què l'usuari fa servir una interfície. La paraula usabilitat també es refereix als mètodes per millorar la facilitat d'ús durant el procés de disseny.". Una interfície amb bona usabilitat és fàcil de comprendre, és eficient, és fàcil de recordar, no provoca errors i satisfà l'usuari.
  • Per què t'hauria d'importar la usabilitat? A internet la usabilitat és clau: si el teu web és lent, si un s'hi perd o és difícil d'utilitzar, l'internauta se'n va de seguida a una altra banda. Si penses gastar-te 5.000 € en el disseny del web, et recomanen que et reservis, posem 500€, una part del pressupost, per fer algunes comprovacions d'usabilitat.
  • Com pots millorar la usabilitat? Hi ha moltes maneres. Una de les típiques és fer un test a usuaris representatius, sobre tasques representatives que la gent haurà de poder fer al web, i observar com se'n surten, on fallen, què comenten. T'hi puc donar un cop de mà.
  • Quin és el moment òptim per ocupar-se de la usabilitat? El millor és no concentrar la usabilitat en un sol moment, i encara menys al final del procés de publicació del web, com si fos una comprovació de qualitat de darrera hora. El millor és anar fent petits tests al llarg del procés d'elaboració, començant per un primer test a la maqueta en paper o al web actual que tens intenció de renovar.

--

1 comentari:

  1. Hola Enric,
    Tinc un familiar proper que potser -sola o en un petit equip- vol crear una web per als seus productes (comunicatius) de manera que li passo aquest adreça perquè jo hi crec en l'eficàcia d'aquest component per a un web.

    De fet m'interessaria a mi aplicar-m'ho a la meva web, però em temo que la feina que cal fer és ingent...
    Tot just ara faig un taller de CSS per a gestionar globalement un web amb aquest concepte que per a mi és nou. (Val a dir que porto dels del 1996 amb html i encara no en sé massa ;-)
    Aplicaré els text bàsic al meu well web www.xtec.cat/~sgirona/

    Ho comentaré a la gent del meu cercle d'amistats que hi pugui estar interessada.

    Afegeixo enllaç a aquest blog des del meu Buadelairianismes.

    Felicitats i sort!

    ResponElimina

Traduce / Translate

Comparteix Viuda de Pronet

Creative Commons License
El bloc de Viuda de Pronet es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites