dimarts, 23 de juny del 2009

Els nostres amics els informàtics

¬¬¬¬¬

Un web, és una aplicació? Jo crec que no. Un web transcendeix el que considerem que és una aplicació. En potència, comprèn més funcionalitats, és molt més variable i dúctil. Constitueix, gràcies a l'hipertext, un entorn obert, inacabable, inabastable, inexhaurible. Un web és un mitjà de comunicació, compost de pàgines enllaçades entre si, escrites bàsicament amb llenguatge HTML (al marge de l'eina amb què estiguem treballant), i enllaçades per principi amb pàgines d'altres webs.

Quines són les relacions òbvies entre els webs i les aplicacions informàtiques?
  • Un web pot incloure aplicacions.
  • Una aplicació pot donar servei a un web, o a diversos webs a la vegada.
  • Un web s'edita i publica mitjançant una aplicació.
  • Des del punt de vista de la usabilitat, el que hem constatat durant dues dècades en el web s'havia aplicat ja al desenvolupament de les aplicacions informàtiques de més èxit abans de l'aparició d'internet.
  • I aquelles característques de les interfícies que ara sabem, gràcies a la pràctica de la usabilitat, que resulten problemàtiques o encertades al web resultaran segurament problemàtiques o encertades en l'ús d'una aplicació.
Sovint, si comences un petit negoci o impulses alguna associació, la persona que t'ajudarà a fer el web tindrà experiència en el camp de la informàtica. Deurà ser un amic, carregat de les millors intencions cap al teu projecte. Recorda que el web no és una aplicació, i que has de confiar en les seves intuïcions, derivades del seu coneixement de moltes aplicacions informàtiques, tan poc com hauries de confiar en les teves.

Fa quinze dies vaig publicar un apunt, "Més ençà de la tecnologia", que insistia en la idea que el nostre coneixement sobre la usabilitat és perdurable, i es pot aplicar al marge de la tecnologia que estiguem utilitzant. Par atenció a l'usuari final del teu web, a les tasques que ha de fer i al que necessitarà per fer-les. Si l'observes a la pràctica, augmentaran les teves probabilitats d'encertar-la. Aquest principi val per als webs i per a les aplicacions informàtiques.

L'apunt d'avui, una adaptació libèrrima de "Top-10 Application-Design Mistakes" de Jakob Nielsen, inclou 7 recomanacions que un emprenedor hauria de tenir en compte si prepara el seu web amb un amic tecnòleg (amb un informàtic):
  • Que el disseny del web segueixi les convencions (per exemple, que la barra vertical de scroll sigui idèntica a la d'una barra estàndard).
  • Que el disseny del web resulti coherent --que no faci dubtar ni perdre temps a l'usuari, per exemple, per l'ús de solucions gràfiques diferents per a funcions homòlogues.
  • Que l'usuari estàndard sàpiga què ha de fer davant d'una determinada pàgina --potser ho saps tu, l'emprenedor, i l'informàtic que t'ajuda, però el que importa és que de forma immediata ho pugui deduir l'usuari.
  • Que el web es carregui molt de pressa, tenint en compte que hi haurà usuaris que sols disposaran d'una connexió precària, pitjor que la nostra.
  • Que els textos del web siguin ben clars, que no siguin negligents ni tinguin argot tecnològic innecessari.
  • Que el web et resulti fàcil de mantenir, que no passi que l'informàtic, al cap d'un temps, ja no et pugui ajudar perquè té massa feina i et trobis aleshores que no saps ni podràs publicar o modificar les pàgines.
  • Que utilitzar el web no requereixi ser un expert en tecnologia.
--

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Traduce / Translate

Comparteix Viuda de Pronet

Creative Commons License
El bloc de Viuda de Pronet es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites