dimarts, 30 de juny del 2009

Tota la teva acció de màrqueting, ha de ser en línia?

¬¬¬¬¬

Fa tres anys que rebo de tant en tant, dos o tres cops l'any, una postal de Sa Franquesa Vella, una casa de turisme rural de l'interior de l'illa de Mallorca, entre Petra i Felanitx, on vam passar uns dies de vacances. Tenen un web senzill, auster, d'informació força constant, que els devien fer fa uns quants anys i que intueixo que els deu funcionar. No és un web que pugui generar notícies, de manera que no té sentit subscriure-s'hi. Els preus resulten fàcils de consultar, però no fan pas ofertes. Aleshores... resulta que la mestressa de Sa Franquesa Vella té l'encert d'enviar unes postals senzilles, ben impreses, simpàtiques, que ens fan recordar que és un lloc a on ens agradaria tornar-hi a passar una setmana. Hi vam estar tan bé!

Et trobes en la situació de Sa Franquesa Vella? Suposem que tens una petita empresa, amb el teu web, i que vas tirant, més o menys. Els clients que has tingut, ¿no deuran tenir ganes o necessitat de repetir, algun dia? Com te'ls pots fer presents? Com pots assegurar-te que tornin? Per descomptat, havent-los ofert un bon producte o un bon servei, condició sine qua non. Després, el primer que et pot venir al cap és tractar de fidelitzar-los amb un butlletí electrònic, una recomanació habitual, una alternativa excel·lent quan arriba a tenir èxit --una recomanació que jo crec que és pertinent més aviat per a empreses o organitzacions de dimensió mitjana.

Si t'ha passat pel cap fer un butlletí electrònic, planteja't aquestes tres preguntes:
  • Podràs dedicar-t'hi prou per publicar-lo periòdicament? Se sap que el destinatari d'un butlletí electrònic, si és que arriba a obrir-lo, hi dedica de mitjana menys d'un minut. Aquesta pressió t'obliga justament a invertir temps i esforç en el teu butlletí electrònic. Podràs dedicar-t'hi? Hi ha algú que treballi amb tu que se'n pugui fer càrrec i que tingui la capacitat de preparar un butlletí expeditiu i de qualitat? Et podria valdre la pena contractar algú expressament perquè te'l preparés?
  • Tindràs contingut rellevant cada vegada que hagis de publicar un nou butlletí? Si els teus butlletins són buits, fluixos, sense interès, de seguida començaran a sucumbir dins una safata d'entrada de correu una mica plena. El teu antic client no els tornarà a obrir i, més aviat que donar-s'hi de baixa, arribarà un dia que veuràs que aquella adreça de correu ja no existeix.
  • Valdrà la pena que personalitzis la informació? No hi ha dos clients iguals. Potser val la pena que consideris per endavant quin tipus d'informació li pot ser útil a cadascú. Així, les documentalistes amb què treballo a la feina m'envien un butlletí que aplega les novetats que detecten sobre usabilitat, arquitectura de la informació, visualització de la informació, edició i gestió de webs, organitzacions, però m'estalvien la informació de novetats sobre dret administratiu, prevenció de riscos, seguretat viària, criminologia o ludopatia.
L'apunt d'aquesta setmana s'inspira en "Email Newsletters Pick Up Where Websites Leave Off", de Jakob Nielsen. Si ets responsable d'una empresa o una organització petita, rumia si et convé realment fer un butlletí electrònic. Nielsen no ho diu pas, perquè s'ocupa d'analitzar els problemes d'usabilitat de butlletins que ja es publiquen, amb milers de subscriptors. M'imagino que hi estaria d'acord. És possible que et surti més a compte invertir temps i esforç en la millora de la usabilitat del teu web actual, o en una campanya d'Adwords. I hi ha moltes accions de màrqueting alternatives, com em demostra periòdicament Sa Franquesa Vella.

--

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Traduce / Translate

Comparteix Viuda de Pronet

Creative Commons License
El bloc de Viuda de Pronet es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites