dimecres, 29 d’abril del 2009

Potser necessites un manobre de la informació ;-)

¬¬¬¬¬

Ara hi ha professionals que es dediquen a l'arquitectura de la informació. Divendres passat en vaig conèixer una, llicenciada en Documentació, que tractava d'assessorar-nos en un projecte que té al darrere un web amb més d'un milió de pàgines. A l'hora de preparar qualsevol web o intranet que arribarà a tenir uns quants centenars o milers de pàgines, és una idea excel·lent que algú que hi entengui ens ajudi a organitzar la informació. No és una feina trivial distribuir en seccions les pàgines ja preparades ni procurar que hi hagi espais previstos des del primer moment per a totes les necessitats futures del web o la intrant del cas. A més a més, també és feina de l'arquitecte/a de la informació assignar descriptors de forma coherent a les pàgines, una tasca que gairebé tothom negligeix i que acaba resultant utilíssima en els cercadors.

N'hi ha que diran que no cal fixar-se gaire ni en l'arquitectura de la informació, ni tampoc en la usabilitat, és clar. Diran que l'usuari no vol aprendre com s'organitza el teu web. Vol entrar-hi, fer-hi el que pretenia i anar-se'n. Això és veritat: Nielsen, en la ressenya de la segona edició del clàssic Information Architecture for the World Wide Web, de Louis Rosenfeld i Peter Morville, defensa que l'arquitectura de la informació, precisament, és important perquè l'usuari no s'hi fixa. Si l'arquitectura falla, l'usuari no entrarà gaire endins del teu web. Se n'anirà a un altre lloc on es pugui orientar més de pressa i trobar el que necessita.

No cal tenir un web enorme ni ser un documentalista per aprofitar les troballes incipients de l'arquitectura de la informació al web. Torno, a un exemple que he utilitzat unes quantes vegades: el web d'un hostal al Pirineu. Com el vam organitzar? En quatre blocs d'informació que s'han mantingut constants al llarg dels anys: la descripció de l'oferta, els preus, la indicació del camí per arribar-hi i una col·lecció d'enllaços sobre el que es pot fer a la vall de Boí, on és l'hostal. Dividir la informació en aquests quatre blocs, etiquetar-los de forma que s'entenguin, assignar les metadades òptimes per facilitar l'aparició de l'hostal entre els resultats dels cercadors és fer arquitectura de la informació. Potser el web de l'hostal tenia un plantejament a nivell de paleta o de manobre, no pas d'arquitecte de la informació. Ara: la seva organització era ben deliberada; es fonamentava en recomanacions d'usabilitat de webs comercials i en l'observació de les millors pràctiques de desenes de webs homòlegs, i ha perdurat al llarg dels anys.

Nielsen, en la ressenya de Rosenfeld i Morville, afegeix uns darrers paràgrafs que corroboren l'apunt d'aquesta setmana. Observa que sobreviure a la inundació d'informació que ens arriba --la infoxicació, com en diu graciosament Alfons Cornella -- ens exigirà cada vegada més tenir nocions d'arquitectura de la informació. Pensa en l'organització de les carpetes del teu ordinador o del teu correu electrònic. Sigues conscient de la traça que has anat adquirint per trobar la informació que necessites amb un cercador. Pensa en el web que estàs preparant o que vas preparar fa uns quants mesos. A qualsevol projecte li poden anar bé unes nocions professionals sobre arquitectura de la informació --una raó més per recórrer a Viuda de Pronet.

--

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Traduce / Translate

Comparteix Viuda de Pronet

Creative Commons License
El bloc de Viuda de Pronet es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites